12.12.2021
Ayvalık: Edremit körfezinde Küçükkuyu'dan baÅŸlayarak Altınova'ya kadar olan kıyı ÅŸeridinde yetiÅŸir. Dengeli meyve kokusu ve aromasıyla ülkemizin en çok tercih edilen yemeklik zeytinyağını verir. Sofralık yeÅŸil çizik zeytin olarak da kullanılır.
Memecik: MuÄŸla kökenli bu zeytin çeÅŸidi ülkemizde en çok bulunan zeytin çeÅŸididir. YaÄŸlık ve sofralık olarak deÄŸerlendirilir. MuÄŸla'dan baÅŸka Ä°zmir ve Aydın illerindeki zeytinliklerde de yoÄŸun olarak görülür.
Gemlik | Trilye: Ülkemizin en çok raÄŸbet edilen sofralık siyah zeytin çeÅŸidi olup esas olarak Marmara kıyılarında, Gemlik, Ä°znik, Orhangazi civarında yaygındır. Bununla birlikte son yıllarda Antakya'dan MuÄŸla'ya kadar geniÅŸ bir alanda yeni kurulan zeytinliklerde de yüksek ekonomik deÄŸeri için yetiÅŸtirilmektedir.
Domat: Manisa, Akhisar kökenli bir çeÅŸit olup Ege'nin bir çok yerinde yetiÅŸtirilmektedir. Ä°ri ve gösteriÅŸli taneleri yüzünden sofralık yeÅŸil zeytin amaçlı, özellikle dolgulu zeytin olarak iÅŸlenir.
TavÅŸan YüreÄŸi: Akdeniz bölgesinde Fethiye'den Silifke'ye kadar geniÅŸ bir alanda yetiÅŸtirilir. Ülkemizde yetiÅŸtirilen en iri taneli zeytinlerdendir. YeÅŸil ve siyah sofralık olarak deÄŸerlendirilir.
Sarı Ulak: DoÄŸu Akdeniz bölgesinde Tarsus ve Adana civarında yetiÅŸtirilir. Siyah ve yeÅŸil sofralık olarak iÅŸlenir. Yöresel olarak deÄŸerlendirilir.
Nizip YaÄŸlık: GüneydoÄŸu bölgesinde yetiÅŸtirilen bu zeytinin kökeni Nizip ilçesidir. Yüksek yaÄŸ verimi nedeniyle tercih edilir.
Kilis YaÄŸlık: Kilis kökenli olup Mardin'den Urfa'ya kadar bütün GüneydoÄŸu bölgesinde görülür. Taneleri çok küçük olup salkım biçimindedir. Yüksek yaÄŸ verimiyle bilinir.
Saurani: Hatay'da Altınözü civarında yetiÅŸtirilir. Taneleri küçüktür, yaÄŸ veriminin yüksekliÄŸi ile bilinir.